Saopštenja za javnost

OBUKA ZA INSTRUKTORE ZA SPAŠAVANJE SA NEPRISTUPAČNIH TERENA

28.9.2022

Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je kroz TAIEX mehanizam koordiniralo i provelo projekat izgradnje kapaciteta za zaštitu i spašavanje u domenu spašavanja sa nepristupačnih terena.

Partneri u provođenju projekta su bile vlade Francuske i Austrije.

Glavni ciljevi su bili obuka predstavnika gorskih službi spašavanja, teoretsko znanje koje je vezano za osnove u traganju i spašavanju, vježbe vezano za potrage i spašavanje izgubljenih osoba, spašavanje unesrećenih u ljetnim i zimskim uslovima na nepristupačnom terenu i specijalizacija tehnika spašavanja.

Obuku je prošlo devet spasilaca iz struktura civilne zaštite i gorskih službi spašavanja iz Bosne i Hercegovine, koji su usvojili jedinstvene standarde i metode za spašavanje unesrećenih. 

Završna obuka je izvedena u francuskom centru za trening spasioca u Šamoniju u maju 2022. godine. 

U saradnji sa instruktorima i predstavnicima Ambasade Francuske u BiH, odabrano je šest spasilaca koji trebaju proći završnu obuku kako bi dobili zvanje instruktora i bili osposobljeni da samostalno nastave sa izvođenjem obuka za strukture zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine.

Obuka se realizira u periodu od 26.-30.09.2022. godine na području Sarajeva i izvode je instruktori iz Francuske. 

Tim povodom, ambasadorica Republike Francuske u BiH Christine Toudic, Policijski ataše Ambasade Francuske u BiH, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, GSS FBiH danas su posjetili mjesto izvođenja obuke i razgovarali o nastavku saradnje. 

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH je prisutne informirao da je kroz TAIEX mehanizam dostavljena aplikacija za nastavak obuka i u 2023. godini.

 

3 FOTO GALERIJA