Saopštenja za javnost

Sastanak Cikotića sa ministricom pravosuđa i policije Švicarske Karin Keller-Sutter

20.9.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić održao je danas bilateralni sastanak sa ministricom pravosuđa i policije Švicarske Karin Keller-Sutter.

Sastanak je održan na marginama konferencije "Sarajevo Migration Dialogue” u Sarajevu na kojem učestvuju ključne osobe iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regiona i Evropske unije. 

Saradnja između BiH i Švicarske u oblasti sigurnosti ocijenjena je veoma uspješnom, a posebno u oblasti migracija i azila. Partnerstvo u oblasti migracija između dvije zemlje traje od 2009.godine i u proteklom periodu Švicarska je pružila značajnu pomoć u jačanju kapaciteta institucija BiH, ali i podršku ukupnom razvoju BiH. 

Istaknuta je obostrana spremnost za nastavak započetog migracionog partnerstva i unaprijeđenja saradnje dvije države u oblasti sigurnosti, posebno u borbi proitiv organiziranog kriminala. Također, ministar Cikotić se zahvalio ministrici Keller-Sutter za podršku održavanju ovogodišnje konferencije “Sarajevo Migration Dialogue”.