Saopštenja za javnost

Delegacija Pakistana posjetila Ministarstvo sigurnosti BiH

28.7.2022

Delegacija Pakistana, predvođena Muhammadom Riazuddin Ahmed Khanom, zajedničkim sekretarom (FIA), iz Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan posjetila je danas Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Pakistan, predstavnici Državnog tijela za baze podataka i registraciju (NADRA), Službe za poslove sa strancima BiH te predstavnci Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Cilj sastanka je postizanje efikasnije primjene Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan, kao jednog od načina suzbijanja nezakonitih migracija. Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH, Saša Kecman je istakao potrebu za hitnijom provedbom sporazuma i zahvalio se delegaciji Islamske Republike Pakistan na posjeti i podršci koju su iskazali tokom sastanaka.  

Također, na sastanku je razgovarano o mogućnosti uspostavljanja sistema za  upravljanje readmisijskim slučajevima (RCMS) između Vlada BiH i Pakistana koja bi služila kao mehanizam za unapređenje i digitalizaciju Sporazuma o readmisiji.

Sastanak je organiziran u saradnji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) koja je koordinirala i podržala posjetu delegacije Pakistana te je dogovorena uzvratna posjeta Ministarstvu unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan.

 

7 FOTO GALERIJA