Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić razgovarao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom L. McGaha

27.7.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom L. McGaha.

Ona je tom prilikom naglasila da BiH treba biti ponosna na sve svoje hitne službe, i civilne i vojne, a koje rade kao jedan tim na spašavanju života i sredstava za život, dok se bore protiv ljetnih požara.

Nažalost, širom Evrope, šumski požari predstavljaju ozbiljan problem svake godine. Zato NATO i njegovi saveznici ulažu velika sredstva u pripremu za ovakve vanredne situacije, u svakoj zemlji na Balkanu. Radeći i obučavajući se zajedno, te koristeći alate koje finansira NATO, kao što je naša Incident Command App, koja omogućava različitim hitnim službama da vide iste informacije i međusobno komuniciraju, možemo kombinirati naše resurse da spasimo zajednice od razornih požara. Ministarstvo sigurnosti BiH radi odličan posao u koordinaciji ovih napora u BiH, navela je McGaha.

Tokom sastanka razgovarano je i o prilagođenom paketu pomoći koji je ponuđen BiH na prošlomjesečnom samitu NATO-a u Madridu, u kontekstu odbrane BiH od cyber napada i drugih oblika hibridnog ratovanja.

Ministar Cikotić se zahvalio NATO štabu u Sarajevu za svu dosadašnju podršku Ministarstvu sigurnosti BiH, a naročito u oblasti jačanja kapaciteta sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.