Saopštenja za javnost

Ministarstvo sigurnosti BiH uz upravljanje migracijama u BiH nastavlja podržavati jačanje lokalnih zajednica

8.8.2022

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uz upravljenje migracijama, podržava i jačanje lokalnih zajednica koje su najviše izložene na migrantskoj ruti kroz našu zemlju.

Stoga su predstavnici Ministarstva sigurnosti, koju je predvodio savjetni ministra Saša Kecman, zajedno sa zamjenikom direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsadom Buzarom, predstavnikom Populacijskog fonda UN-a (UNFPA) John Kennedy Mosotijem i direktorom Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH Hectorom Carpinterom posjetili predstavnike lokalnih vlasti i vjerskih zajednica u Bihaću.

Održan je sastanak sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem sa kojim je razgovarano o nastavku podrške ovoj lokalnoj zajednici. Također, razgovarano je sa muftijom Mehmedom Kudićem o saradnji sa Islamskom zajednicom. Ministarstvo sigurnosti BiH u svom radu ohrabruje i međunarodne partnere da pomažu i socijalno ugroženo stanovništvo u BiH gdje je važan partner u provođenju ovih projekata Centar za socijalni rad u Bihaću. Direktor Centra Senad Tutić je iznio ključne potrebe za socijalno ugrožene porodice.

Jedan od važnih prioriteta MSBiH u proteklom peridu je bila jačanje saradnje i izgradnje povjerenja sa stanovnicima Lipe i predstavnicima Srpske paravoslane crkve u Bihaću. Tako je Ministarstvo sigurnosti zajedno sa partnerskim organizacijsma i institucijama u proteklom periodu podržala obnovu i zaštitu crkve koja se nalazi u blizini privremenog prihvatnog centra za migrante na Lipi. Za ovaj doprinos episkop bihaćko-petrovački Sergije je predstavnicima Ministarstva sigurnosti uručio zahvalnicu, kao i pojedincima i organizacijama koje su u proteklom perodu pomogle u obnovi crkve. 

5 FOTO GALERIJA