Saopštenja za javnost

Sastanak Cikotića sa delegacijom Ureda populacijskog fonda Ujedinjenih nacija

24.6.2022

Delegacija Ureda populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) danas je posjetila Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine gdje ih je primio ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Na čelu delegacije UNFPA je bio Arthur Erken, direktor Odjela za politiku i strategiju UNFPA sa sjedištem u New Yorku, koji boravi u zvaničnoj posjeti regiji, u pratnji Stefanie Lette i John Kennedy Mosotija.

Konstatovano je da se Bosna i Hercegovina već duži niz godina suočava sa odlaskom mladih iz države i značajnim starenjem populacije, što može imati posljedice na budući razvoj države. Zbog toga je naglašena važnost praćenje kretanja populacije i korištenje prikupljenih podataka za donošenje politika i planova bitnih za održivi razvoj BiH.

U tom pravcu najavljen je nastavak podrške UNFPA institucijama Bosne i Hercegovine. Ministar Cikotić je posebno istakao važnost brige o mladim ljudima i stvaranju perspektivnih uslova za život koji će ih motivirati za ostanak u BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH i UNFPA ostvaruju saradnju i u oblasti upravljanja migracijama u BiH. Razgovarano je i o budućoj saradnji u ovoj oblasti imajući u vidu važnost zaštite zdravlja migrantske populacije, posebno ranjivih kategorija u koju spadaju mladi i žene.