Saopštenja za javnost

Nastavlja se saradnja Ministarstva sigurnosti BiH i TIKA-e

10.6.2022

Sastanak predstavnika Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA i predstavnika institucija u oblasti zaštite i spašavanja u BiH – Ministarstvo sigurnosti BiH, Fedralna uprava civilne zaštite Federacije BiH i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske održan je danas u Jajcu.

Na sastanku kojem su prisustvovali Muhamed Unaj, direktor TIKA, Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja, Enes Memić, v.d. direktora FUCZ i Nenad Ćuk, zamjenik direktora RUCZ istaknuta je izuzetno dobra i značajna saradnja TIKA-e i Ministarstva sigurnosti BiH na osnovu čega je do sada provedeno šest ciklusa obuke za potragu i spašavanje u prirodi i obuka potrage i spašavanja u urbanim sredinama. Takođe, u pripremi je obuka za medicinske timove. Obuke se izvode na osnovu Protokola o saradnji između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i TIKA.

Dogovoren je nastavak obuke u ovoj godini i nastavka treninga u 2023. godini s ciljem da se obuči potreban broj timova za djelovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća. Obuka će se planirati i izvoditi na osnovu iskazanih potreba od strane entiteskih uprava civilne zaštite, Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, a zahtjevi će sadržavati i prijedloge gorskih službi spašavanja u BiH i drugih spasilačkih udruženja

Nakon sastanka upriličena je ceremonija dodjele certifikata spasiocima koji su uspješno završili sedmi ciklus obuke za potragu i spašavanje na vodi i pod vodom. Obuku je završilo 30 spasilaca iz entitetskih uprava civilne zaštite, Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH i gorskih službi spašavanja u BiH. Obuku su vodili instruktori iz Turske.