Saopštenja za javnost

Posjeta delegacije Mađarske Ministarstvu sigurnosti BiH

9.6.2022

Delegacija Mađarske predvođena zamjenicom ambasadora Agnes Angyal posjetila je danas Ministarstvo sigurnosti BiH – Sektor za zaštitu i spašavanje.

U delegaciji su bili predstavnici Ministarstva vanjskih oposlova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

Šef odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Idriz Brković se zahvalio Vladi i Ambasadi Mađarske u BiH za podršku i pomoć tokom prirodnih nesreća i tokom COVID – 19.

Istakao je potrebu razmjene znanja i iskustava u oblasti zaštite i spašavanja i zatražio podršku Mađarske za članstvo BiH u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Zamjenica ambasadora Agnes izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom sigurnosti BiH i izrazila spremnost za proširenje saradnje, posebno u prevenciji, odgovoru i oporavku od katastrofa.

U narednom period izvršit će se razmjena dokumenta iz oblasti zaštite i spašavanja i pokrenuti aktivnosti na potpisivanju dokumenta o saradnji, učešće u zajedničkim projektima, obukama, vježbama i razmjeni eksperata. Također, Mađarska će pružiti podršku BiH za članstvo u mehanizmu civilne zaštite EU.