Saopštenja za javnost

Zemlje regiona od NATO-a zatražile produženje NICS projekta

6.6.2022

Predstavnici država partnera u NICS projektu (Komandni sistem sljedeće generacije - Next-Generation Incident Command System) potpisali su danas u Osjeku pismo namjere kojim se od NATO-a traži daljnja finansijska i logistička podrška kroz produženjne trajanja projekta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Bosne i Hercegovine Mirnesa Softić, Republike Sjeverne Makedonije Urim Vejsel, Crne Gore Đorđije Vujović i direktor civilne zaštite Hrvatske Damir Trut.

Naglašeno je da su sve provedene aktivnosti pokazale funkcionalnost NICS sistema. Produženje projekta je zatraženo s ciljem dodatnog unapređenja Sistema kroz održavanje edukacija, razvoj novih funkcionalnosti te dodatnog opremanja.

Predstavnica BiH Mirnesa Softić je predstavila provedene aktivnosti na NICS projektu u BiH te budućeg korištenja NICS-a u sistemu zaštite i spašavanja.

Ovaj projekat podržan od strane NATO i Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (SAD) provođen je u proteklih šest godina u zemljama regije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija). Cilj projekta je bio unaprijediti system komandovanja i preglednosti situacija u vanrednim događajima koje zahtijevaju saradnju različitih institucija uz korištenje najnovijim tehnologija i softverskih rješenja.

Do sada je obuku za korištenje NICS sistema u BiH prošlo oko 800 predstavnika struktura zaštite i spašavanja u BiH. Sistem je testiran tokom vježbi ali i u nekoliko stvarnih situacijama gdje se pokazao veoma korisnim u akcijama potrage i spašavanja.