Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na UN konferenciji o smanjenju rizika od katastrofa

26.5.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je na konferenciji Ujedinjenih nacija o smanjenju rizika od katastrofa koja se održava na Baliju.

Na ovom izuzetno značajnom skupu razgovarano je o globalnoj saradnji u oblasti zaštite i spašavanja i upravljanju katastrofama.

Ministar Cikotić je u svom obraćanju istakao da se Bosna i Hercegovina nalazi na putu ka evropskim integracijama što podrazumijeva izgradnju kapaciteta i integriranja u savremeni svjetski i evropski koncept sistema zaštite i spašavanja.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina podložna prirodnim ili drugim nesrećama, sa značajnim procentom ranjive populacije koja je izložena rizicima, zbog čega smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti.

Istakao je da je uspostavljen mehanizam za saradnju i koordinaciju između službi spašavanja, obrazovanja, socijalne i dječje zaštite, zdravstva i poljoprivrede, što je ključno za postavljanje temelja za dugoročno efikasno i razvojno usmjereno upravljanje DRR-om u lokalnim zajednicama.

“Program na kojem zajednički radimo ključan je za BiH jer ne samo da doprinosi jačanju modela upravljanja rizikom od katastrofa, već je i osnova za dugoročno upravljanje rizicima i održivi razvoj, na dobrobit svih koji žive u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Cikotić. 

Također, zahvalio se UN-u za dosadašnju pomoć razvoju sistema zaštite i spašavanja u BiH, i sigurnosnog sektora u cjelini, te izrazio nadu da će ta podrška biti nastavljena i ubuduće.

 

3 FOTO GALERIJA