Saopštenja za javnost

Sastanak delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore

12.5.2022

Unaprijeđenje odnosa i razmjena iskustava između država koje se nalaze na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti od ključne je važnosti za efikasno upravljanje migracijama, zaključeno je na današnjem sastanku delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, na čelu sa ministrom Filipom Adžićem.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Hilfswerk International, obilaze zemlje u regionu s ciljem sagledavanja situacije na ruti te unaprijeđenja saradnje sa agencijama i institucijama koje se bave migracijskim i sigurnosnim pitanjima u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori i Srbiji.

Na sastanku sa ministrom Adžićem i njegovim saradnicima naglašena ja važnost razmjene informacija i iskustava sigurnosnih agencija dvije države u suzbijanju ilegalnih migracija, a posebno u zajedničkoj borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima.

Zaključeno je da će izuzetno dobri odnosi između dvije države, što uključuje i saradnju u oblasti sigurnosti, u narednom periodu biti intenzivirani i unaprijeđeni u zajedničkom cilju zaštite granica i sigurnosti građana.


 

4 FOTO GALERIJA