Saopštenja za javnost

Delegacija BiH u posjeti MUP-u Republike Češke – U ovoj godini čišćenje rjeka od mina na području Bihaća i Broda

30.3.2022

Na poziv Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke, predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i službi zaštite i spašavanja u BiH borave u Češkoj.

U delegaciji BiH su savjetnik ministra sigurnosti BiH Adnan Cvijetić i šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Idriz Brković, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite FBiH Enes Memić, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milan Novitović, šef ronilačkog tima FUCZ Slaven Perić i pomoćnik direktora i šef ronilačkog tima RUCZ Dragan Kos.

Ministarstvo sigurnosti BiH i MUP Češke su 2015. godine potpisali Memorandum o razumijevanju i ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko- eksplozivnih sredstava iz vodenih tokova u Bosni i Hercegovini.

Ekspertni timovi iz Češke, uz podršku timova iz entitetskih uprava civilne zaštite, do sada su realizirali deset operativnih misija čišćenja riječnih korita iz rijeke Drine, Une, Sane, Neretve i Save i izvršena je obuka 150 ronilaca iz entiteskih uprava civilne zaštite.

Tokom posjete održan je sastanak u MUP-u Češke na kojem je dosadašnja saradnja ocijenjena izuzetno uspješnom, te dogovoren nastavak aktivnosti i usvojen plan za 2022. godinu. Ovim planom predviđeno je čišćenje vodenih tokova od minsko-eksplozivnih sredstava na području Bihaća i Broda. Također, održat će se dvije obuke za ronioce iz entitskih uprava civilne zaštite.