Saopštenja za javnost

Regionalna saradnja u spriječavanju krijumčarenja migranata i trgovine ljudima

9.3.2022

Regionalna radionica o razmjeni najboljih praksi i iskustava u sprječavanju, otkrivanju i krivičnom gonjenju kriminaliteta krijumčarenja migranata i trgovine ljudima održana je u Budvi u organizaciji Hilfswerk International.

Uz predstavljanje osnovnih karakteristika migracionih tokova na zapadnom Balkanu i povezanih kriminalnih aktivnosti, policijski službenici, tužioci i kordinatori za borbu protiv trgovine ljudima iz regiona su razgovarali i o organizovanim transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje se bave krijumčarenjem migranata i trgovinom ljudima.

Posebno važnim je ocijenjena potreba efikasne i stalne međunarodne policijske i pravosudne saradnje u sprječavanju, otkrivanju  krijumčara migranata i trgovaca ljudima.

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Bosne i Hercegovine Samir Rizvo u svom predavanju identificirao je nedostatke u kapacitetima tužilaštava i policijskih agencija za uspješno sprječavanje, otkrivanje i gonjenje krivičnih djela krijumčarenja migranata i trgovine ljudima i efikasnu međunarodnu policijsku i pravosudnu saradnju.

Među predavačima su bili i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva BiH. Projekat je finansiran od strane EU, te sufinansiranje MUP-a i Fonda za azil, migracije i integracije Austrije (AMIF).