Saopštenja za javnost

Prezentacija NICS sistema za osoblje Oružanih snaga BiH - Upotreba u OS za pružanje pomoći civilnim vlastima u odgovoru na prirodne nesreće

22.2.2022

Predstavnica Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Mirnesa Softić održala je danas Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prezentaciju ''Namjena i funkcija NICS sistema i značaj njegove implementacije u Oružanim snagama BiH'' za ključno osoblje Oružanih snaga BiH.

Prezentaciji su prisustvovali najviši predstavnici Oružanih snaga BiH, na čelu sa načelnikom Zjedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i zamjenicima generalmajorom Ivicom Jerkićem i generalmajorom Gojkom Kneževićem.

Među značajnim opservacijama svih učesnika prezentacije, istaknuto je da je sistem NICS multifunkcionalna platforma koja je nadogradiva u skladu sa zahtjevima MO i OS BiH prilikom pružanja pomoći civilnim vlastima u odgovoru na prirodnu ili drugu nesreću, posebno prilikom angažovanja helikopterskog skvadrona OS BiH.

U narednom periodu Ministarstvo sigurnosti BiH, u saradnji sa Federalne uprave civilne zaštite FBiH, nastavit će sa obukom predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za upotrebu NICS sistema. 

 

 

3 FOTO GALERIJA