Saopštenja za javnost

Nastavak obuka spasilačkih službi u BiH za potrage i spašavanja u urbanim sredinama

4.2.2022

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine organizira početkom idućeg mjeseca naprednu edukaciju za potrage i spašavanja u urbanim sredinama.

O organizaciji ove obuke i budućoj saradnji danas su razgovarali šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković i koordinator TIKA-e za BiH Muhammed Unal.

Na osnovu protokola potpisanog između Ministarstva sigurnosti BiH i TIKA-e, početkom novembra održana je obuka za edukatore potrage i spašavanja u prirodi te osnovna  obuka za potragu i spašavanje u urbanim sredinama za spasilačke timove u BiH. Obuku je prošlo ukupno 55 spasilaca iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS, Gorske službe spašavanja FBiH, GSS Novi Grad, GSS Foča, GSS Jahorina i GSS Brčko Distrikta, koji su usvojili jedinstvene standarde i metode za spašavanje unesrećenih.

Brković se zahvalio TIKA-i za podršku koju pruža BiH u razvoja sistema zaštite i spašavanja. Istakao je da je to od izuzetnog značaja za jačanje kapaciteta spasilačkih službi u BiH te da su dosadašnje aktivnosti doprinijele boljoj organizaciji i djelovanju u slučaju prirodnih ili drugih nesreća. Dodao je da se raduje nastavku obuka potrage i spašavanja u ovoj godini te da će Ministarstvo sigurnosti BiH koordinirati sve potrebne aktivnosti za održavanje ove obuke. Istaknuta je obostrana spremnost za nastavak i unaprijeđenje saradnje.