Saopštenja za javnost

Jačanje kapaciteta u oblasti rodne ravnopravnosti

31.1.2022

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine izdvojili su 20.000 KM za unapređenje znanja i kapaciteta u oblasti rodne ravnopravnosti.

Projekat doprinosi provođenju Gender akcionog plana BiH (2018-2022) koji sadrži mjere za uvođenje principa ravnopravnosti spolova u sektor sigurnosti, te provođenje aktivnosti iz Akcionog plana za primjenu rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 “Žene, mir i sigurnost” u BiH.

Inače, Ministarstvo sigurnosti BiH aktivno učestvuje u provedbi AP UNSCR 1325, a ovaj projekat će doprinijeti provođenju mjera iz ovog plana kroz nastavak obuka za jačanje kapaciteta kontakt osoba za rodna pitanja u MS BiH, te kampanje za podizanje svijesti o važnosti učešća žena u sektoru sigurnosti.

Također, projekat će u doprinijeti i kreiranju preventivnih mjera i uspostavljanju uslova za rodno odgovoran pristup aktuelnim sigurnosnim prijetnjama i izazovima, te u kriznim i vanrednim situacijama (prirodne katastrofe, nasilni ekstremizam, izbjeglička/migrantska kriza).