Saopštenja za javnost

Priključena voda, električna energija, postavljena zaštita i očišćeni grafiti sa crkve na Lipi

25.1.2022

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Grada Bihaća, IOM-a i CWS-a danas su u pratnji paroha bihaćkog Slaviše Milinovića, obišli crkvu u mjestu Lipa i razgovarali o dosadašnjim i budućim radovima na obnovi i zaštiti ovog vjerskog objekta.

Ministarstvo sigurnosti BiH je u proteklom periodu koordiniralo aktivnosti sa Gradom Bihaćem i međunarodnim organizacijama na izgradnji potrebne infrastrukture za ovaj objekat. Tako je priključena električna struja i voda, postavljena ograda, rasvjeta, te sanitarni čvor u blizini crkve. Također, uz podršku međunarodne organizacije CWS-a postavljen je alarm, a menadžer za operacije Muamer Delić najavio je da će narednih dana biti instaliran i video-nadzor oko ovog vjerskog objekta.  

Također, grafiti koji su prošle sedmice ispisani na zidovima crkve su očišćeni i vraćeni u prvobitno stanje.

Tokom ovog susreta razgovarano je nastavku obnove ovog objekta. Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman i Grada Bihaća Jasmin Stambolija, te predstavnici IOM-a i CWS-a istakli su opredjeljenost za nastavak podrške ovakvim projektima i nastavka jačanja saradnje sa lokalnim stanovništvom i povratnicima, posebno u ovom mjestu u čijoj blizini je sagrađen i privremeni prihvatni centar za migrante.

 

3 FOTO GALERIJA