Saopštenja za javnost

MINISTARSKA KONFERENCIJA (Sarajevo Migration Dialogue 17.-19.2021.)

15.12.2021

INICIJATIVA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA: Prijedlozi


1.         Novu dimenziju EU podrške u oblasti upravljanja migracijama: omogućivanje, u mandatu, Agenciji EU za azil (EUAA) da pruži pomoć svim zemljama zapadnog Balkana u razvoju imigracionih i azilantskih sistema ovih zemalja pri procesima uvođenja integrisane procedure, kako bi imigracioni i azilantski sistemi zemalja zapadnog Balkana bili usklađeni sa standardima Evropske unije i omogućili integraciju ovih zemalja u Evropsku uniju.

2.         Novu dimenziju EU podrške u oblasti povratka: omogućivanje, u mandatu, FRONTEX-u da pruži istu pomoć zemljama zapadnog Balkana u svim fazama procesa povratka koju pruža državama članicama EU, sa fokusom na zajedničke regionalne čarter operacije i time jačanje regionalne saradnje.

3. Novu regionalnu dimenziju zapadnog Balkana: dati podršku postojećim regionalnim kapacitetima, kao što je MARRI, kroz projekte koji konkretno harmoniziraju između sebe, migracione i azilantske sisteme zemalja zapadnog Balkana, usklađene sa EU standardima kako u oblasti pravne regulative tako i sa njaboljim EU praksama.

4.         U oblasti povratka (kao posredni korak dok se ne uspostavi puna saradnja sa Frontex) organizirati zajedničke regionalne čarter operacije i funkcioniranje kroz Sporazum o organizaciji zajedničkih letova za povratak stranaca, kao zajednički okvir za izgradnju i funkcionisanje kapaciteta.

5. U oblasti upravljanja migracijama kao posredni korak, do omogućavanja pomoći EUAA, dati podršku konkretnim projektima koji direktno razvjaju migracione i azilantske sisteme zemalja zapadnog Balkana, kako bi isti bili usklađeni sa standardima Evropske unije.