Saopštenja za javnost

Sastanak koordinacije donatora u upravljanju migracijama

15.12.2021

U prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak koordinacije donatora u upravljanju migracijama, na kojem je predstavljena trenutna situacija, trendovi, nedostatci i potrebe BiH u ovoj oblasti. Uz predstavnike ključnih institucija za upravljanje migracijama, putem online platforme sastanak su pratili predstavnici međunarodnih agencija, donatora i ambasada.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić predstavio je opći pregled pristupa upravljanju migracijama i kapacitetima u BiH. Fokus Ministarstva sigurnosti BiH je bio na ključne izazove i potrebe u idućoj godini, naglašavajući potrebu za jačanje institucija BiH i preuzimanje vodeće uloge u upravljanju migracijama.

Šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler predstavio je migracijske trendove u EU sa posebnim fokusom na Zapadni Balkan i BiH, te nastavku pomoći i prioritetima EU u BiH. Zamjenica šefa IOM u BiH Blanche Picerello, govorila je o promjeni migracijskih trendova u BiH i regionu, statistiku iz privremenih prihvatnih centara i pružanju podrške od strane UN agencija.