Saopštenja za javnost

Video obraćanje ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića na Evropskom forumu za smanjene rizika u Portugalu

25.11.2021

Zahvaljujemo UNDRR-u na velikim naporima u koordinaciji međunarodnih partnerstava za implementaciju Sendai okvira, kao i Sekretarijatu Evropskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa, Vladi Portugala i Vijeću Evrope na organizaciji ovog događaja na visokom nivou koji će se odraziti na ključne lekcije identificirane za bolje rješavanje i upravljanje sistemskim ranjivostima i rizicima.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina zemlja sklona prirodnim i opasnostima prouzrokovanih od strane čovjeka, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine smatra smanjenje rizika od katastrofa jednim od ključnih sigurnosnih pitanja zemlje i regiona.

S tim u vezi, ključno je raditi na poboljšanju međuinstitucionalne koordinacije i saradnje uz aktivno uključivanje visokorizičnih lokalnih zajednica u planiranje i provođenje mjera na terenu.

Iako su Ministarstvo sigurnosti i druge institucije i tijela u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu ostvarili značajan napredak u upravljanju rizicima od katastrofa, pandemija COVID-19 predstavljala je veliki izazov i pokazala potrebu za većom svijesti o smanjenju rizika od katastrofa kao našoj kolektivnoj odgovornosti. Očigledne klimatske promjene stvaraju dodatni pritisak na ionako složenu situaciju.

Kako zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini propisuje da svaki katastrofalni događaj treba evaluirati u svrhu učenja i otklanjanja sistemskih nedostataka, ocijenili smo rad i aktivnosti više od 30 institucija i organizacija u Bosni i Hercegovini tokom pandemije COVID-19, osvrčući se  i na druge vrste opasnosti koje su tipične za Bosnu i Hercegovinu.

Zalažemo se za inkluzivne i svedruštvene pristupe upravljanja rizicima od katastrofa koji osiguravaju uključivanje svih dionika uključujući resurse i kapacitete Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz zajedničku izgradnju kapaciteta za reagovanje sa civilnim vlastima, njihovu zajedničku pripremu, posebno za katastrofe koje zahtijevaju brzu reakciju, kao što su: zemljotresi, CBRN nesreće, poplave, požari, epidemije itd.

Naš cilj je kroz implementaciju Sendai okvira spriječiti nove i smanjiti postojeće rizike od katastrofa provođenjem integriranih i sveobuhvatnih ekonomskih, strukturnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih mjera i postati članica Mehanizma civilne zaštite Unije. Iskreno se nadamo da će članovi Mehanizma civilne zaštite Unije podržati članstvo Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu poplave koje su prošlog mjeseca zadesile neke dijelove Bosne i Hercegovine, moramo uložiti dodatne napore da smanjimo rizik od katastrofa i u tom smislu tražiti mogućnosti za saradnju sa drugim zemljama, učiti iz njihovih iskustava i dijeliti ono što smo naučili kroz naš rad.

Uvjeren sam da će Evropski forum za smanjenje rizika od katastrofa biti u funkciji ovog cilja.

Video link : https://youtu.be/CUYOCur0HNs