Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan – Bilateralni sastanak sa komesarkom Johansson

2.12.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja.

Razgovarano je o upravljanju migracijama, azilom i graničnoj sigurnosti te razmjeni informacija u ovoj oblasti.

U borbi protiv ilegalnih migracija razgovarano je o jačanju saradnje u borbi protiv krijumčara ljudima, te povratka i readmisije ilegalnih migranata u zemlje porijekla.

Također, razgovarano je o brobi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, sa posebnim fokusom na povratak stranih boraca u region. Razgovarano je o jačanju saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovine ljudima, droge i oružja.

Ministar Cikotić je u svom obraćanju istakao mjere koje je BiH poduzela u upravljanju migracijama, izgradnji kapaciteta za smještaj migranata, te trenutnom situacijom u ovoj oblasti. Naglasio je da državne institucije u sve većoj mjeri preuzimaju upravljanje migracijama te da su pozitivni rezultati vidljivi i na terenu.

Također, naglasio je punu opredjeljenost BiH za jačanje saradnje i provođenje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv svih oblika organiziranog prekograničnog kriminala.

Ministar Cikotić je tokom posjete Sloveniji imao bilateralni sastanak i sa komesarkom Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylvom Johansson. Razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, nastavku saradnje i podrške Evropske unije sigurnosnom sektoru, posebno u oblasti ispunjavanja uslova i obaveza na putu BiH ka evropskim integracijama.

 

 

3 FOTO GALERIJA