Saopštenja za javnost

Održana vježba gorskih službi spašavanja u Blagaju

22.10.2021

Završna demonstracija spasilačkih vještina, upriličena je danas na lokaciji Eko centra Blagaj, kao finalni događaj obuke spasilaca policijskih agencija, Civilne zaštite i gorskih službi spašavanja, izvedene u periodu 18. - 22.10.2021.godine u Blagaju.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je apliciralo za ovaj projekt koji finansira Evropska unija, a provode eksperti Republike Austrije i Republike Francuske, u cilju jačanja kapaciteta gorskih službi spašavanja i pripremljenosti za pronalazak i spašavanje ljudi na nepristupačnom terenu.

Ceremoniji su uz polaznike obuke, prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i agencija u okviru Ministarstva, ambasadorica Francuske Chaterine Toudic, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije Stefano Ellero, predstavnici EUFOR-a, Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Republičke uprave civilne zaštite RS.

Ukupno 15 spasilaca iz Bosne i Hercegovine dobili su spasilačku opremu vrijednosti oko 20.000 eura i stekli potrebne dodatne vještine spašavanja na nepristupačnim prostorima, a kao edukatori će stečene vještine prenijeti spasiocima u Bosni i Hercegovini.

"EU priža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini kako bi njene službe što efikasnije odgovorile u slučaju prirodnih i drugih nepogoda. EU je dodijelila više od 2.5 miliona eura za nabavku specijalizirane opreme za traganje i spašavanje i omogućila ciljane obuke za službe civilne zaštite širom BiH utemeljene na najboljoj evropskoj praksi. Naš cilj je poboljšati spremnost i odgovor BiH na prirodne nepogode i pomoći državi da se pridruži Evropskom mehanizmu civilne zaštite", izjavio je šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Stefano Ellero.

Samir Huseinbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH je uz zahvalnost policijskim instruktorima iz Austrijie i Francuske za trud u prenošenju spasilačkih znanja i vještina spasiocima u Bosni i Hercegovini, kao i Europskoj komisiji i DEU u BiH.

“Saradnja sa Austrijiom i Francuskom u jačanju sposobnostii spasilačkih službi u Bosni i Hercegovini bit će nastavljena i u narednom periodu, kazao je Huseinbašić.

 

4 FOTO GALERIJA