Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić razgovarao sa ministricom pravosuđa i policije Švicarske Karin Keller-Sutter

21.10.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je u Sarajevu razgovarao sa ministricom pravosuđa i policije Švicarske Karin Keller-Sutter.

Tema sastaka je bila unaprijeđenje odnosa između dvije države, sa posebnim osvrtom trenutnu situaciju i saradnju u oblasti migracija.

Naglašeno je da partnerstvo u migracijama između Švicarske i Bosne i Hercegovine uspostavljeno 2009. godine, te predstavlja prvi ugovor ove vrste koji je Švicarska potpisala sa nekom zemljom. Od 2017. godine Švicarska je podržala razne projekte u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, uloživši oko 12,5 miliona KM.

Ministar Cikotić je istakao da je Švicarska nedavno odobrila sredstva za izgradnju infrastrukture i dovođenje električne energije u privremeni prihvatni centar Lipa, što je jedan od preduslova za otvaranje ovog centra koji će imati kapacitet za prijem 1.500 osoba.  

Pored toga, oko 60.000 ljudi koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi u Švicarskoj i na različite načine doprinosi razvoju obje zemlje.

Ministrica Keller-Sutter posjetila je i Privremeni prihvatni centar Ušivak, gdje je razgovarala sa predstavnicima Službe za poslova sa strancima BiH. Rad ovog centra u kojem su smještene porodice, maloljetne osobe bez pratnje i druge ugrožene grupe podržava i švicarski Odjel za humanitarnu pomoć u oblasti pružanja zdravstvenih usluga.

 

2 FOTO GALERIJA