Saopštenja za javnost

Uspješno održana terenska vježba “NICS Mostar 2021”

29.9.2021

Terenska vježba za korištenje NICS sistema „NICS Mostar 2021” nakon trodnevnih aktivnosti na lokacijama Rujišta, Brkanovog brda i Planinice u okolini Mostara te Zijemlja u općini Istočni Mostar uspješno je okončana pokaznom vježbom održanom danas na Rujištu.

Na vježbi su učestvovala 22 spasilačka tima sa 185 pripadnika službi zaštite i spašavanja, 28 vozila i četiri helikoptera, koji su testirali korištenje NICS softvera i razmjenu informacija uz pomoć modernih tehnologija u slučaju prirodne ili druge nesreće.

Na vježbi učestvuju pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, te predstavnici Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

Prisutnim medijima obratili su se ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, direktor RUCZ Milan Novitović, ministar finansija i komandant kantonalnog štaba CZ HNK Adnan Faladžić te šef Odjeljenja za javnu sigurnost BD Bogdan Bratić.

Istaknuto je da su pripadnici službi zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini pokazali vrhunsku spremnost i osposobljenost da uz visok stepen koordinacije odgovore na bilo koji sigurnosni izazov. Ta saradnja je ostvarena u brojnim situacijama u kojima je bilo potrebno zaštititi ljude i imovinu, ali ovaj put to čine uz upotrebu najmodernije tehnologije koja je na raspolaganju svim službama zaštite i spašavanja u BiH - NICS sistema.

Ova tehnologija koju je BiH dobila zahvaljujući partnerima iz NATO-a, značajno ubrzava razmjenu podataka i informacija između spasilaca na terenu.

Ministar Cikotić je istakao opredjeljenost za nastavak saradnje i u budućnosti jačanjem kapaciteta i modernizacijom službi zaštite i spašavanja, te da je posebno važno i unaprijeđenje civilno-vojne saradnje sa Oružanim snagama BiH.

To su obaveze koje smo preuzeli usvojenim Programom reformi i opredjeljenošću za jačanje partnerstva za NATO savezom. To podrazumjeva nastavak saradnje svih nivoa vlasti u državi kroz modernizaciju sistema, a također potvrđuje spremnost integracije BiH u međunarodne i regionalne sisteme saradnje, kakav je i NATO NICS sistem. Ali, prije svega, pokazujemo odgovornost prema građanima BiH. Za nas su ljudski životi najbitniji i to će nam biti glavna i jedina vodilja i u budućem radu, kazao je Cikotić.