Saopštenja za javnost

Otvorena terenska vježba “NICS Mostar 2021”

27.9.2021

Pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, te crvenog krsta/križa danas su započeli terensku vježbu za korištenje NICS sistema „NICS Mostar 2021”, koja će se u naredna dva dana provoditi u okolini Mostara.

Na vježbi učestvuje 22 spasilačka tima sa 185 pripadnika službi zaštite i spašavanja, 28 vozila i četiri helikoptera. Na otvaranju vježbe novinarima su se obratili Bakir Dautbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH i Eugen Ćubela, direktor Ureda za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK.

Ćubela je istakao da je cilj vježbe provjera mogućnosti NICS softvera (Komandni sistem za incidente slijedeće generacije) te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, sa posebnim akcentom na saradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Dautbašić je naglasio da se radi o najmodernijoj tehnologiji koja je na raspolaganju svim strukturama zaštite i spašavanja u BiH. Posebno važnim je istakao brzinu razmjene podataka i informacija između spasilaca na terenu, koja će omogućiti da brže i efikasnije odgovore na bilo koju prirodnu ili drugu nesreću i pruže pomoć unesrećenima.

U srijedu, 29. septembra bit će održana prezentacija vježbe u Bazi operacija NICS Mostar 2021 u Snježnoj kući na Rujištu sa početkom u 12.00 sati.

 

5 FOTO GALERIJA