Saopštenja za javnost

Simulacijska vježba zaštite i spašavanja u BiH “Koordinacija 2021”

23.6.2021

U okviru simulacijske vježbe zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini “Koordinacija 2021” danas je održan je program za visoke zvanice i medije, na kojem je prezentiran dosadašnji tok vježbe i rad timova.

Ovom događaju prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson,  načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, general major Timothy Gawen iz Nacionalne garde Merilenda, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni-general Eric Folkestad, načelnik štaba glavne komande EUFOR brigadni general Gerofi Sziszilard, direktor Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić, Director Republičke uprave Civilne zaštite RS Milan Novitović, te vd direktor FUP-a Ensad Korman.

Cilj vježbe je testiranje međunarodne saradnje i koordinacije institucija u Bosni i Hercegovini i nevladnih organizacija u području planiranja i pripravnosti za vanredne situacije.

U vježbi učestvuju predstavnici nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine, te sa nivoa Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine, vojnih i civilnih zvaničnika, vladinih i nevladinih agencija i organizacija koje sarađuju u odgovoru na prirodne i druge nesreće. 

Ministar Cikotić je istako da kada se dogodi prirodna ili druga nesreća jedino rješenje je biti dobro pripremljen. Zbog toga sve više postoji potreba za pravovremenim i brzim izvještavanjem, efikasnom komunikacijom, organizacijom i izgradnjom kapaciteta za rješavanje ovakvih vanrednih izazova Posvećeni smo koordinisanom radu svih nadležnih institucija i organizacija kako bismo spasili živote i spriječili štete”, kazao je ministar Cikotić.

Ministar Podžić je istakao da je ova vježba potrebna Bosni i Hercegovini te da očekuje da će iskustva i naučene lekcije biti korisne za sve institucije nadležne za zaštitu i spašavanje.

General major Timothy Gawen iz Nacionalne garde Merilenda je najavio da će i ubuduće biti partneri strukturama u BiH, odnosno pužati podršku i jačati saradnju sa BiH.

Ambasador Nelson je naglasio važnost saradnje vojnih i civilnih struktura u slučaju prirodne ili druge nesreće. Dodao je da je saradnja veoma važna za adekvatan odgovor na nesreću što se pokazuje i kroz ovu vježbu.

Simulacijska vježba “Koordinacija 2021” je prilika za kontinuirano poboljšanje efektivnosti i efikasnosti internih procedura institucija u Bosni i Hercegovini, realizuje se u okviru Programa civilne i vojne saradnje i pripreme za vanredne situacije Ministarstva odbrane SAD-a, koji podržava partnerske države NATO-a u izgradnji kapaciteta za pripravnost i odgovor na prirodne i druge nesreće uz posredovanje kancelarije za odbrambenu saradnju(ODC Bosnia) Ambasade SAD u BiH i učešće CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD.