Saopštenja za javnost

Posjeta delegacije BiH Slovačkoj – Uspostava saradnje i razmjena iskustava u upravljanju migracijama

8.6.2021

Delegacija Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima koju čine Saša Kecman, Mirsad Buzar i Branislav Mojević, na poziv Ureda za migracije Slovačke boravi u posjeti ovoj državi, gdje je razgovarano o saradnji i razmjeni iskustava u upravljanju migracijama.

Delegacija je obavila radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ureda za migracije Slovačke Republike, koji su predvodili Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Vendelín Leitner i Ján Orlovský direktor Ureda za migracije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Cilj ove posjete je upoznavanje sa radom i procedurama slovačkih vlasti ovoj oblasti, naporima koji se ulažu u svakodnevnom radu te uspostavljanje saradnje sa svim državama u regionu. Delegacija Ministarsva sigurnosti BiH posjetila je Ured za migracije Slovačke za tražitelje azila kao i Ured za graničnu policiju nadležnu za borbu protiv ilegalnih migracija.

Nakon prezentacije rada ovih institucija, organizovan je i obilazak prihvatnih i migracionih centara u Slovačkoj. Istaknuto je da je uspostava saradnje, razmjena iskustava i najboljih praksi u oblasti migracija od obostranog interesa BiH i Slovačke te da je neophodno stalno raditi na unapređenju da bi se što efikasnije odgovorilo na sve izazove koje nose migracije.

 

 

3 FOTO GALERIJA