Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Cikotića s ministrom unutrašnjih poslova Turske Suleymanom Soyluom

6.4.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na poziv ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Suleymana Soylua boravi u službenoj posjeti Turskoj, gdje će sa čelnim ljudima sigurnosnog sektora ove zemlje razgovarati o unaprijeđenju saradnje i jačanju odnosa između policijskih agancija dvije države.

Sinoć je u Ankari održan sastanak s ministrom Soyluom, kojem su prisustvovali i generalni direktor turske policije Mehmet Aktas, komadant žandarmerije general Arif Cetin te šef odjela za migracije Savas Unlu.

Razgovarano je o unaprijeđenju policijske saradnje dvije zemlje u borbi porotiv svih vrsta organiziranog kriminala te spriječavanju ilegalnih migracija. Pravovremena razmjena informacija i iskustava u ovoj oblasti bit će intenzivirana u narednom periodu u cilju što efikanijeg suprotstavljanja ovim globalnim izazovima. 

Tokom sastanka sa ministrom Soyluom, ministar Cikotić je istakao dobru saradnju dvije zemlje u oblasti zaštite i spašavanja. Istaknuto je da prijetnje od prirodnih nesreća iziskuju stalnu saradnju i adekvatno obučavanje spasilaca za odgovor na ove izazove. Stoga je iskazana obostrana spremnost za nastavak saradnje BiH i Turske u ovoj oblasti te podrške službama zaštite i spašavanja i u narednom periodu. 

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH posjetit će i izbjeglički kamp u Adani gdje će se upoznati sa načinom rada kampa i zbrinjavanja izbjeglica.