Saopštenja za javnost

Sastanak Cikotić - Sattler – Saradnja u upravljanju migracijama u BiH

30.3.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler na današnjem sastanku u Sarajevu razgovarali su o strategiji upravljanja migracijama u BiH i najboljim rješenjima za ovaj sigurnosni i humanitarni izazov.

Konstatovano je da je zahvaljujući hitnim mjerama koje su institucije BiH poduzele od početka godine stabilizirana situacija, te da u narednom periodu potrebno dodatno intenzivirati aktivnosti na jačanju sigurnosti i obezbjeđenju adekvatnih uslova za smještaj za migranta.

Ministar Cikotić je upoznao ambasadora Sattlera o dosadašnjim pripremnim radovima na izgradnji prihvatnog centra Lipa kod Bihaća. Naglasio je da BiH očekuje adekvatan nastavak pomoći Evropske unije institucijama BiH u formiranju novog centra koji bi u značajnoj mjeri smanjio pritisak migranata u Unsko- sanskom kantonu.  Također, očekuje se pomoć i nastavak saradnje BiH i EU i u drugim oblastima vezanim za migracijske situacije u BiH.

 

 

2 FOTO GALERIJA