Saopštenja za javnost

Pomoć Poljske za borbu protiv pandemije

27.3.2021

Ambasador Republike Poljske u BiH Jaroslaw Lindenberg i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo prisustvovali primopredaji medicinske i zaštitne opreme koju je Republika Poljska donirala Bosni i Hercegovini za borbu protiv pandemije.

U pitanju je pet paleta u kojima se nalaze zaštitne maske FFP2 i FFP3, zaštitne rukavice, antigenski testovi - 1 000 komada i zaštitne uniforme – 800 komada.

Ministar Cikotić zahvalio se narodu Poljske za pomoć Bosni i Hercegovini za borbu protiv pandemije, naglasivši da je ova donacija znak solidarnosti Poljske sa narodom BiH, ali i izraz dobrih i  prijateljskih odnosa između dvije države

Dodao je da pandemija bolesti COVID-19 stavlja na iskušenje zdravstvene sisteme i medicinsko osoblje širom svijeta uključujući i Poljsku. To, međutim, nije spriječilo ovu prijeteljsku državu da ponudi pomoć drugima i podijeli resurse kojima raspolažu.

Poljska je već dva puta slala pomoć BiH za borbu protiv pandemije i to u maju i junu prošle godine , kada su dostavljene hirurške i zaštitne maske te sredstvo za dezinfekciju. Ambasador Lindenberg je najavio novu donaciju koja bi trebala stići u BiH u narednim mjesecima.