Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić učetvovao na Kongresu UN o spriječavanju kriminaliteta i kaznenom pravosuđu u Kyotu

22.3.2021

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić učetvovao je na 14. Kongresu Ujedinjenih nacija o spriječavanju kriminaliteta i kaznenom pravosuđu, održanom u Kyotu. Ovo je najveća konferencija UN u ovoj oblasti koja se održava svake pete godine i posvećena je ostvarenju zacrtanih UN ciljeva održivog razvoja.

Na kongresu je istaknuto da kriminal negativno utiče na ekonomski razvoj država, vladavinu prava, sigurnost pa i javno zdravstvo. Stoga su učesnici posebnu pažnju posvetili jačanju prevencije i borbe protiv kriminala te unaprijeđenja međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

Ministar Cikotić je u obraćanju na plenarnoj sesiji Kongresa naglasio posvećenost BiH u borbi protiv organiziranog kriminala te potrebu za jačanje sigurnosnih i pravosudnih struktura kao osnovnog preduslova za stvaranje boljeg okruženja za život građana i međudržavnu saradnju.

Cikotić je podržao i usvajanje Kyoto deklaracije na ovom skupu, dodajući da će Bosna i Hercegovina kao država koja teži EU integracijama dati svoj puni doprinos u ovim procesima.

Tokom kongresa ministar Cikotić je održao i niz važnih sastanaka. Između ostalih, razgovarao je sa ministricom pravde Japana Yoko Kamikawa o unaprijeđenju saradnje i bileteralnih odnosa u oblasti sigurnosti. Cikotić je naglasio važnost podrške i pomoći koju je Japan pružao BiH u proteklom periodu, posebno u opremanju i jačanju kapaciteta struktura zaštite i spašavanja.

Održan je bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom, na kojem je naglasak bio na temama vezanim za spriječavanje ilegalnih migracija te nastavku podrške Mađarske našoj državi na putu ka EU integracijama.

Tokom sastanka sa delegacijom Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), generalna direktorica Ghada Fathi Waly se zahvalila Ministarstvu sigurnosti BiH za doprinos u uspostavljanju i radu regionalnog programa UNODC-a za Jugoistočnu Evropu. Najavila je nastavak podrške i saradnje ove UN organizacije u oblasti granične sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i spriječavanju korupcije.

 

 

1 FOTO GALERIJA