Saopštenja za javnost

Saradnja i razmjena iskustava sa Slovenijom u oblasti upravljanja migracijama

19.3.2021

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, na čelu sa Sašom Kecmanom i zamjenikom direktora SPS Mirsadom Buzarom boravila je u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Slovenije tokom koje su upoznati sa organizacijom i radom MUP-a Slovenije na polju migracija.

Ova posjeta organizirana je na poziv MUP-a Slovenije u cilju razmjene iskustava te jačanja saradnje u spriječavanju ilegalnih migracija.

Istaknuto je da Slovenija sredinom godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom te će u fokusu predsjedavanja biti iznalaženje zajedničkih rješenja u borbi protiv ilegalnih migracija.

To je bila tema razgovora i sa državnim sekretarima MUP-a Republike Slovenije Francom Kanglerom i Božom Predaličem. Sekretar Kangler je najavio skoru posjetu BiH gdje će sa čelnim ljudima Ministarstva sigurnosti nastaviti razgovore o ovim temama ali i konkretnim oblicima podrške i saradnje Slovenije sa strukturama u BiH.

Delegacija BiH je obišla policijske agencije nadležne za upravljanje migracijama. Između ostalog, razmjenjena su iskustva i prakse vezano za rad Centra za azil u Ljubljani, kao i Granične policije na zaštiti granice, tretmanu osoba koje ilagalno prelaze granicu, povratku ilegalnih migranata u zemlje porijekla i saradnje sa Frontexom.

Također, organizirana je posjeta Službi za strance u Postojni kao i prezentacija rada Uprave kriminilističke policije na  sprečavanju krijumčarenja ljudi i drugim oblicima krivičnih dijela povezanim sa povećanim protokom migranata.

Izvršena je posjeta Policijskoj upravi Brežice koja je i najviše izložena ileglnim migracijama, te obilazak Graničnog prijelaza Bregana.  

Nakon sastanka zaključeno je da pozitivne prakse i iskustva Slovenije, mogu pomoći institucijama BiH u efikasnijem suprotstavljanju ilegalnim migracijama te iznalaženju adekvatnih sistemskih rješenja na ovaj sigurnosni i humanitarni izazov.

 

3 FOTO GALERIJA