Saopštenja za javnost

Dodijeljena priznanja organizacijama i pojedincima povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite – zaštite i spašavanja BiH

2.3.2021

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine – Sektor za zaštitu i spašavanje povodom 1.marta, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite – zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine, dodijelilo je priznanja organizacijama i pojedincima za poseban doprinos u oblasti zaštite i spašavanja.

Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, ovogodišnje obilježavanje Dana civilne zaštite organizovano je bez zvanične ceremonije, u cilju zaštite zdravlja dobitnika priznanja. 

Zahvalnice zaštite i spašavanje dodijeljene su pojedincima i organizacijama za saradnju, podršku i pomoć koja je bila od izuzetnog značaja za organizaciju, razvoj i provođenje zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji dobitnici su: ambasada Države Katar, ambasada Narodne Republike Kine i Ured ambasade Republike Azerbejdžan.

Također, zahvalnice su uručene Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju – JICA, Operativnom centru Granične policije Bosne i Hercegovine, Operativnom centru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Operativnom centru za komandovanje i kontrolu u institucijama odbrane Bosne i Hercegovine, Operativnom centru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Republičkom operativno-komunikacijskom centru Republike Srpske, Operativnom centru civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Operativno-komunikacijskom centru javne sigurnosti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. 

Pismene pohvale zaštite i spašavanja dodijeljene su pojedincima koji su nesebičnim radom, angažovanjem i ostvarenim rezultatima ispoljili samopožrtvovanje i humanost i time dali izuzetan doprinos u jačanju zaštite i spašavnja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.

Pohvale su dobili: načelnik štaba za vanredne situacije Republike Srpske Milan Novitović, načelnik Opštine Kostajnica Nikola Janjetović, Drago Martinović iz Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, Sanel Šurković iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Nedeljko Gavrić iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Sabahudin Spahović iz Gorske službe spašavanja - stanica Jablanica, Jagoš Čomara iz Spasilačke služba Wolf Foča, Dušan Kojić iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, brigadir Fikret Bandić iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Arijana Redžepović iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Gorana Vukičević iz Republičke uprava civilne zaštite Republike Srpske, Mustafa Kadribegović iz Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Mirsad Hasanbašić iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Dobitnici pohvale su i organizacije: Federalna uprava za inspekcijske poslove, Helikopterskom servisu Republike Srpske i Gorskoj službi spašavanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je čestitao dobitnicima priznanja i izrazio zahvalnost svim profesionalcima u civilnoj zaštiti, posebno zbog doprinosa u borbi protiv pandemije COVID-19.

“Izražavam zahvalnost na vašoj hrabrosti i odlučnosti da u svakom trenutku budete spremni suočiti se sa teškim situacijama kako biste sačuvali ili spasili živote, imovinu i životnu sredinu. Hrabrost i odlučnost su osobine koje će biti potrebne još više kako bi se suočili sa složenom krizom koju je cijela planeta proživjela od kraja 2019. godine, zbog COVID- 19”, kazao je Cikotić.

Generalna skupština Međunarodne organizacije civilne zaštite je temu ovogodišnjeg obilježavanja 1.marta posvetila ulozi civilne zaštite u očuvanju ekonomije.

“Veoma je važno da stalno ulažemo u civilnu zaštitu, bavimo se prevencijom, obučavamo stručne kadrove i nabavljamo modernu specijaliziranu opremu. Jer ulažući u civilnu zastitu, ulažemo u ekonomiju naše države”, istakao je Cikotić.