Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Cikotića s ministrom Lukačem

23.2.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je u Sarajevu primio ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača sa kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji i unaprijeđenju saradnje u sigurnosnom sektoru.

Poseban fokus je bio na realizaciji preostalih obaveza u cilju uspostave pune operativne saradnje sa EUROPOL-om. Ocijenjeno je da su uklonjene sve prepreke za konačnu realizaciju ove obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu i početak razmjene operativnih informacija sa ovom važnom policijskom institucijom Evropske unije. 

Također, razmijenjene su informacije o migrantskoj situaciji te saradnji policijskih agencija u spriječavanju ilegalnih migracija. Naglašeno je da će MUP RS nastaviti sa slanjem policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji BiH, u cilju bolje kontrole i nadzora istočne granice BiH.

Razgovarano je i o mogućnosti saradnje u oblasti obuke i školovanja policijskih službenika kako bi se u što kraćem roku popunili nedostajući kadrovi u policijskim agencijama.

Istaknuta je važnost nastavka saradnje i pravovremene razmjene informacija između policijskih agencija u borbi protiv svih vidova organiziranog kriminala i drugih sigurnosnih prijetnji.