Saopštenja za javnost

Bolja koordinacija državnih ministarstava u upravljanju migracijama u BiH

11.2.2021

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i ministar ljudskih prava i izbjeglica Miloš Lučić, održali su danas sastanak u Sarajevu na kojem je razgovorano o uspostavljanju efikasnije koordinacije u upravljanju migrantskom situacijom u BiH. Također, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prezentirana je trenutna situacija, tokovi migracija i ključni izazovi u ovoj oblasti koja je postala humanitarni i sigurnosni izazov za državu BiH, ali i region i cijelu Evropu. Razgovarano je o provođenju usvojenog plana upravljanja migracijama, te uključivanje svih nadležnih ministarstva u rješavanje migracija, kako bi BiH što spremnije odgovorila na ovaj problem.

Istaknuto je da je u prošloj godini registrovano duplo manje migranata u BiH u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući poduzetim mjerama na suzbijanju ilegalnih migracija i zbog pandemije koja je smanjila kretanje migranata.

U narednom periodu, uz dodatne mjera zaštite granice, planirano je potpisivanje sporazuma o redmisiji za zemljama koje su najveći izvor migranata, što će omogućiti vraćanje u zemlje porjekla, ali i biti preventivna mjera za odvraćanje migranta od korištenja naše zemlje za tranzit ka zemljama EU.