Saopštenja za javnost

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Nehammer i Radončić istakli slična gledišta na migrantsku krizu

14.5.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je putem videolinka razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Austrije Karlom Nehammerom. Teme razgovora su bile migrantska kriza, problemi izazvani pandemijom, te saradnja sigurnosnih agencija dvije države.

Ministar Radončić je istakao da BiH potrebna pomoć EU u jačanju kapaciteta Granične policije BiH, odnosno opremanje i zapošljavanje nedostajućih graničnih policajaca, kako bi efikasno mogli štititi granicu. Dodao je da BiH ne može biti parking za ilegalne migrante te da je potrebno da se odredi kvota u skladu sa finansijskim mogućnostima i kapacitetima države, naglasivši da BiH može da podnese i efikasno upravlja sa najviše 6.000 migranata i da teret treba da se podjeli na oba entiteta.

Ministar Nehammer je podjelio zabrinutost što nije utvrđen identitet ilegalnih migranata, kojih je trenutno u BiH više od 9.000. U tom kontekstu saglasan je sa migrantskim planom ministra Radončića u pogledu njihovih provjera, zbog mogućih sigurnosnih ali i terorističkih prijetnji.  

Ministar Nehammer je ocijenio da je izuzetno važno dalje jačanje odnosa dvije zemlje, te predložio novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o unaprijeđenju saradnje policijskih agencija.   

Ministri Radončić i Nehammer trenutnu situaciju u borbi protiv korona virusa ocijenili su dobrom u obje zemlje, a razgovarali su i o planovima za postepeno ukidanje mjera zabrane, posebno u kontekstu oporavka ekonomije.