Saopštenja za javnost

Vježba u Neumu - Upotreba najsavremenijih informatičkih sistema u slučaju prirodnih ili drugih nesreća

24.9.2018

U skladu sa planom aktivnosti NATO SPS projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama“ za 2018. godinu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Federalnom upravom Civilne zaštite, danas je u Neumu organiziralo radionicu za korištenje NICS sistema.

U skladu sa planom aktivnosti NATO SPS projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama“ za 2018. godinu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Federalnom upravom  Civilne zaštite, danas je u Neumu organiziralo radionicu za korištenje NICS sistema.

Uz teorijsku obuku za spasioce i osoblje iz operativnih centara, predviđeno i praktično testiranje NICS sistema tokom praktične terenske vježbe. Scenario vježbe predviđa potragu i spašavanje na vodi i pod vodom te potragu i spašavanje sa visina, uz simulaciju rada donosilaca odluka, operativnih centara i spasilaca na terenu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić naglasio je važnost upotrebe savremenih informatičkih i komunikacionih sistema u operacijama odgovora na prirodne ili druge nesreće te istakao da je tokom održavanja vježbi, kao i u realnim situacijama, neophodno prvenstveno voditi računa o sigurnosti svih učesnika. U ime domaćina događaja, Općine Neum, učesnicima se obratio rukovodilac službe civilne zaštite Marko Tapalović.

Pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH i Federalne uprave civilne zaštite FBiH, na radionici učestvuju i predstavnici  Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i službe civilne zaštite Općine Neum.

Međunarodni karakter ovoj vježbi daju predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, Direktorata za vanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Makedonije, kao institucija partnera na ovom projektu.