Saopštenja za javnost

KONFERENCIJA ZA MEDIJE OBILJEŽAVANJE EVROPSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

17.10.2017

 

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

 

OBILJEŽAVANJE EVROPSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

 

18. oktobar/listopad 2017. godine

11:00 sati

Zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

sala 3, II sprat

 

 

NAJAVA ZA MEDIJE

 

U Evropi će se 18. oktobra obilježiti dan borbe protiv trgovine ljudima. Bosna i Hercegovina je kao i mnoge države u svijetu, prepoznata kao zemlja porijekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine ljudima.

 

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, ovu aktivnost provodi u skladu sa Akcionim planom suprotstavljanja trgovini ljudima 2016-2019 i Programom obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

 

Namjera nam je obilježiti Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar u saradnji sa partnerskim nevladinim organizacijama tako da će se aktivnosti i manifestacije dešavati istovremeno u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima, a kojim bi trebalo da se skrene pažnja na probleme sa kojima se susrećemo u suzbijanju trgovine ljudima i u vezi sa rješavanjem teškog položaja žrtava trgovine ljudima. U obilježavanju ovog značajnog datuma učestvovati će predstavnici: Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS, Udruženja “Medica” Zenica, Udruženja “Novi put” Mostar, Fondacije “Lara” Bijeljina, Opštinske organizacije Crvenog krsta Gradiška, Udruženja Roma "EURO - ROM" Tuzla, Opštinske organizacije Crvenog krsta Srbac i Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” Bijeljina.

 

U okviru obilježavanja 18. oktobra, Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine/Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima u suradnji sa Udruženjem Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS (MFS-EMMAUS),18.10.2017. godine u 11:00 sati, u Zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sala 3/II, (adresa: Trg Bosne i Hercegovine 1, Sarajevo)organizirat će konferenciju za medije u svrhu prezentiranja aktuelne situacije i aktivnosti, te međusektorske saradnje relevantnih institucija i organizacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

 

Kao izlagači na konferenciji za medije planirani su predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH/Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Udarne grupe u  borbi protiv trgovine ljudima, te Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevu. Prisutnima će se obratiti i predstavnici MFS-EMMAUS-a, te predstaviti aktivnosti u ovoj oblasti. Javnosti će se skrenuti pažnja na problem maloljetnika bez pratnje, kao posebno ranjive kategorije i potencijalnih žrtava trgovine ljudima,  koji u sve većem broju, u imigracionim talasima dolaze u Bosnu i Hercegovinu, kao i problem zloupotrebe i nasilja nad djecom u digitalnom okruženju.

 

Također, upućen je dopis svim ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini, te osnovnim i srednjim školama, s pozivom da se priključe inicijativi te obilježe Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, održavanjem tematskih časova na temu trgovine ljudima ili sličnim aktivnostima.

 

Ovim putem Vas pozivamo da prisustvujete Konferenciji i informišete širu javnost o obilježavanju ovog značajnog datuma, te na ovaj način doprinesete prevenciji i podizanju svijesti djece i mladih o navedenim problemima, sve prisutnijim u našem društvu.