Saopštenja za javnost

MINISTARSTVO SIGURNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽILO MEĐUNARODNI DAN SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA

16.10.2017

Ministarstvo sigurnosti BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH danas su organizirali konferenciju za novinare na kojoj je ukazano na značaj smanjenja rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini i predstavljen novi projekt “Međupovezivanje upravljanja rizicima od katastrofa u Bosni i Hercegovini (IDRM)” za koji je sredstva, u iznosu od 350.000 dolara, izdvojila Vlada Republike Italije.

 

Medijima i gostima u Operativno-komunikacijskom centru BiH – 112 Ministarstva sigurnosti BiH obratili su se Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Nicola Minasi, ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite i Darko Ljuboje, zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Projekt “Međupovezivanje upravljanja rizicima od katastrofa u Bosni i Hercegovini (IDRM)” ima za cilj unapređenje politika i pravnog okvira za smanjenje rizika od katastrofa, te provedbu mjera upravljanja katastrofama i klimatskim rizicima na svim nivoima vlasti u cilju zaštite građana.

 

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra, na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz  2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.