Saopštenja za javnost

Odvojeni sastanci ministra Mektića sa ambasadorima Francuske i Italije u BiH

6.10.2017


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom. Razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji te mogućnosti unaprjeđenja saradnje između sigurnosnih agencija dvije države.
 
Ministar Mektić je istakao da su trenutno dva najveća sigurnosna izazova za BiH borba protiv radikalizma i terorizma te borba protiv korupcije. Upoznao je ambasadora Roussona sa mjerama koje je BiH poduzela u borbi protiv terorizma. Naglasio je da zbog široke rasprostranjenosti i povezanosti sa političkim elitama, te neefikasnosti pravosuđa, nažalost još nije pokrenuta ozbiljna borba protiv korupcije.
 
Tokom sastanka, ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja policija dvije države bila na izuzetno visokom nivou, ali da postoji mogućnost za dodatno unaprjeđenje, te je u tom kontekstu je razgovarano u potpisivanju sporazuma o borbi protiv ilegalne  trgovine oružjem te imenovanju policijskog atašea BiH u Francuskoj.
 
Ministar Mektić je danas održao i odvojeni sastanak sa ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem. U fokusu ovog sastanka je bilo skoro održavanje konferencije ministara unutrašnjih poslova u Trstu, povodom završetka projekta policijske saradnje Italije i zemalja Zapadnog Balkana. Na ovom sastanku bit će potpisan i sporazum o readmisiji između BiH i Italije.