Saopštenja za javnost

Vježba „Brzi odgovor 2017“ – Provjera spremnosti zajedničkog djelovanja u slučaju sigurnosne prijetnje

6.10.2017

Povodom vježbe „Brzi odgovor 2017“ danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj su se obratili komandant EUFOR-a general-major Anton Waldner, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. 

Istaknuto je da je ova vježba odlična prilika da se provjeri osposobljenost nadležnih institucija i policijskih agencija u BiH da djeluju brzo i efikasno u slučaju bilo kakve sigurnosne prijetnje.

„Osim provjere koordinacije domaćih institucija, važno je i saradnja sa međunarodnim snagama, u ovom slučaju EUFOR-om, na čiju podršku i pomoć se oslanjamo i u brojnim realnim situacijama. Uz provjeru procedura, ova vježba će pomoći da se uoče i eventualne smetnje, čijim otklanjanjem će djelovanje biti još efikasnije“, kazao je ministar Mektić.  

 

“Brzi odgovor 2017” je vježba operacija podrške miru, koju predvodi EUFOR, a održavat će se od 11.do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika. Ovo je prvi put da agencije za provođenje zakona u BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno vježbaju po realističnom scenariju u cilju provjere planova za vanredne situacije.

 

“Evropska Unija ostaje posvećena Bosni i Hercegovini i kroz prisustvo EUFOR-a, nastavit će da podržava BiH u nastojanjima da održi sigurno i stabilno okruženje, na njenom putu prema članstvu u EU”, kazao je komandant EUFOR-a Waldner.

 

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić je istakao da se na ovaj način značajno pomaže u provjeri i podizanju stepena interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH, kako u zajedničkom djelovanju s oružanim snagama zemalja Evropske unije, tako i NATO-a.

 

„Ova će vježba pomoći Bosni i Hercegovini, kao zemlji koja želi članstvo u Evropskoj uniji, da njene Oružane snage i agencije za provođenje zakona dalje razviju potrebne procedure i načine reagiranja u datim scenarijima s međunarodnim snagama, kazao je Jusić.