Saopštenja za javnost

Uručenje opreme i vozila vatrogasnim jedinicama

25.8.2017

U okviru IPA Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine kao aplikant i INZA Sarajevo, kao koaplikant uspješno su realizirali Projekat „Prekogranična saradnja u oblasti zaštite od požara i vatrogastva“.

Partneri iz Crne Gore su bili Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za vanredne situacije i FORS Crne Gore – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore. Projekat je imao za cilj jačanje kapaciteta zaštite od požara i zaštite okoliša i jačanje prekogranične saradnje između gradova i općina iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Vrijednost ovog projekata Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu iznosila je oko 200.000 eura.

 

Korisnici projekta iz Bosne i Hercegovine su bili gradovi Mostar i Trebinje i općine Čajniče, Foča, Gacko, Bileća, Konjic, Jablanica, Stolac i Neum. Kroz Projekat je, pored ostalog, osigurana i oprema za vatrogasne jedinice u ovim općinama koja se sastoji od kompleta uniformi, zaštitnih kaciga, zaštitnih rukavica, metlarica i naprtnjača za gašenje požara.

 

Opreme vatrogasnim jedinicama će biti uručena u Trebinju, u nedjelju 27. 08. 2017. godine, ispred sjedišta Jedinice granične policije Trebinje (bivša kasarna u Trebinju), sa početkom u 12 sati.

 

Također, ovom prilikom bit izvršena primopredaja dva terenska motorna vozila - donacije Ministarstva sigurnosti BiH općini Stolac i opštini Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite.

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održat će i sastanak sa predstavnicima civilne zaštite, općina i vatrogasnih jedinica na temu „Koordinacija, problemi i izazovi u gašenju požara“.

 

12.00 - 12.45 - uručenje opreme vatrogasnim jedinicama

                       - izjave za medije

13.00 - 14.00 – sastanak hotel Leotar  (snimatelji i fotoreporteri)   

 

Pozivamo, novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju ovom događaju u Trebinju, ispred sjedišta Jedinice granične policije Trebinje (bivša kasarna u Trebinju).