Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića i prof. dr. Henry Leea – Razgovarano o budućoj saradnji i edukaciji forenzičkih stručnjaka iz BiH

19.6.2017

O ovom prijedlogu za buduću saradnju razgovarano je na današnjem sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i Leeja, kojem su prisustvovali prof. dr. Damir Marjanović,  rektor Internacionalnog Burch Univerziteta i naučni saradnik Instituta za antropologiju Zagreb i prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke nauke i predsjednik ISABS-a.

 

Iako je istaknuto da forenzika u BiH zauzima značajno mjesto u regiji po napretku, ministar Mektić je naglasio važnost stalne edukacije i praćenje najnovijih naučnih dostignuća u ovoj oblasti.

 

Prof. Lee je istakao važnost forenzike u rasvjetljavanju kriminalnih djela, ali i ukupni napredak države, jer je i investitorima i turistima lična i finansijska sigurnost na prvom mjestu. Zbog toga je naglasio važnost uspostave kvalitetnih baza podataka i usavršavanja osoblja u cilju efikasnijeg rasvjetljavanja najsloženijih krivičnih djela.

 

Opširnije o tome prof. Lee je govorio na predavanju pod nazivom "Značaj analize mjesta zločina i državne DNK baze podataka: prikaz najpoznatijih slučajeva od J.F. Kennedyja do identifikacije žrtava rata na Balkanu i terorističkih napada u New Yorku", a koje su organizirali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i International Society for Applied Biological Sciences (ISABS).