Saopštenja za javnost

Sastanak ministara Mektića i šefice regionalne kancelarije UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson

9.6.2017

Bosna i Hercegovina u narednom periodu treba više raditi na tome da se osobama koje su dobile izbjeglički status u našoj zemlji olakša pristup zagarantovanim pravima kako bi se što brže integrisali u društvo, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tokom današnjeg sastanka u Sarajevu sa šeficom regionalne kancelarije UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson.

 

Tokom sastanka razgovarano je o pitanjima azila i migracija i rješavanju izazova koje oni donose. Također, Eriksson je upoznala Mektića sa projektima koje UNHCR realizira u BiH a koji se odnose na zaštitu prava izbjeglica i tražitelja azila, te izgradnju kapaciteta i obuke za uposlene u sektoru za azil .

 

Ministar Mektić je podržao ideju da se pitanje migracija rješavaju sistemski i na globalnom nivou kako bi se ljudima koji su primorani da napuste svoj dom osigurao normalan i dostojanstven život, jer će u suprotnom biti meta krijumčara ljudi i svih drugih opasnosti koje donose pokušaji da se ilegalno domognu zemlja Zapadne Evrope.