Saopštenja za javnost

Sastanak ministara Mektića i Nuhodžića: Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti

7.6.2017

Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju izuzetno dobru saradnju u oblasti sigurnosti i takvi odnosi bit će nastavljeni i ubuduće, zaključeno je na današnjem sastanku ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića sa ministrom unutrašnjh poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem.

Delegacije dva ministarstva u Sarajevu su razgovarale o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala, rješavanju otvorenih pitanja iz granične oblasti, te mogućnosti brže razmjene informacija i iskustava.

 

Saradnja policija dvije susjedne država može biti unaprijeđena kroz zajedničke istrage kriminalnih grupa, koje svoje djelovanje, nelegalno stečenu imovinu, kao i aktivne članove imaju na teritoriji obje države.

 

Također, dogovoren je nastavak aktivnosti vezano za izmjene Sporazuma o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj kako bi se stanovnicima u pojedinim pograničnim mjestima olakšao prelazak granice i dolazak do imanja. Također, u cilju efikasnije provjere i bržeg prolaska putnika aktuelizirano je pitanje uspostave zajedničkih graničnih kontrola.

 

U delegaciji MUP-a Crne Gore bili su i sekretarka Ministarstva Vesna Radulović Brajović i šefica Kabineta ministra Ivana Kovačević.