Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića sa potpredsjednikom Bundestaga Johannesom Singhammerom

25.5.2017

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se u Sarajevu sa potpredsjednikom Bundestaga Johannesom Singhammerom. 

 

Razgovarano je o aktuelnom stanju,  sigurnosnim izazovima  i političkim odnosima u BiH. Ministar Mektić je prenio svoj stav da je za trenutno teško stanje u BiH u najvećoj mjeri razlog veoma raširena korupcija i sprege između političkih elita i tajkuna i da svaki pokušaj rješavanja ovog problema i obračuna sa korupcijom, blokiraju izazivanjem političkih kriza.

 

Stoga je ocijenio da je za izlaz iz trenutne teške ekonomske, političke pa i sigurnosne situacije rješavanje teških koruptivnih afera i oduzimanje nelegalno stečene imovine. Istovremeno izrazio je sumnju u spremnost pravosudnih institucija ali i drugih nosilaca vlasti da se ozbiljno bave ovim problemom.

 

Singhammer je pohvalio rad Ministarstva i ohrabrio ministra Mektića da nastavi i istraje u borbi protiv korupcije.  Dodao je da je ovo je jedan od glavnih uslova koje treba riješiti na putu ka Evropskoj uniji te istakao važnost uloge Ministarstva i sigurnosnih agencija u tom procesu.