Saopštenja za javnost

Pripreme za NATO civilnu vježbu - Povećanje sigurnosti i spremnosti odgovora na buduće prirodne katastrofe

22.5.2017

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predstavnik NATO-a Laurence Mayer-Mineman najavili su danas u Sarajevu civilnu vjezbu spašavanja, odnosno prvog odgovora na elementarne nepogode, koja će biti izvedena u okolini Tuzle u septembru 2017.  
Ova civilna vježba je najveći događaj ove vrste koja se održava u BiH u posljednjoj deceniji. 
Na vježbi će učestvovati više od 1.000 ljudi, od čega je 550 dolazi iz 30 partnerskih zemlja.  
Ministar Mektić je istakao da smo ne tako davno bili u situaciji da primamo spasilačke timove iz ovoliko zemlja, kada su spašavali ljudske živote i učestvovali u saniranju posljedica katastrofalnih majskih poplava u BiH.  
Ovo je prilika da uspješnim organiziranjem i kao dobri domaćini, na najbolji način vratimo dio duga i damo doprinos povećanju sigurnosti i spremnosti odgovora na buduće prirodne katastrofe.  
Rizik od ovih katastrofa postoji u svakoj zemlji, što nameće potrebu  jačanja saradnje i zajedničkog djelovanja. 
Kroz ovu vježbu provjerit će spremnost djelovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, hemijskog akcidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, saobraćajnih udesa, izvora zračenja… 
Što je najvažnije, ovom vježbom ćemo provjeriti spremnost domaćih struktura zaštite i spašavanja da djeluju zajedno i koordinisano, ali i na terenu provjeriti sve aspekte saradnje sa drugim zemljama i partnerima čiju pomoć bi trebali u slučeju prirodne katastrofe, kazao je Mektic. 
Večeras u Tuzli je otvorena finalna planska konferencija na kojoj su se obratili izvršni direktor vježbe iz BiH Samir Huseinbašić i Šef NATO sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Laurence Mayer-Mineman.

8 FOTO GALERIJA