Saopštenja za javnost

Ministarska konferencija o borbi protiv terorizma u Sarajevu - Zajednički rad i puna saradnja u oblikovanju budućnosti

11.4.2017

Ministarska konferencija „Oblikovanje naše zajedničke budućnosti“ u organizaciji Bosne i Hercegovine i Republike Austrije, okupila je u petak, 07.04.2017. godine u Sarajevu, više od 100 učesnika iz 15 zemlja regiona i EU, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, akademske zajednice i predstavnika mladih.

 

Ovaj skup je nastavak aktivnosti sa konferencije održane u martu 2015. godine u Beču i usvojene Bečke deklaracije – Borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma. Cilj konferencije je da se analiziraju mjere koje su poduzimane u protekle dvije godine, te planiranje budućih koraka u borbi protiv terorizma i radikalizma.

 

Konferenciju su otvorili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Federalni ministar unutrašnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka, zamjenik ministra vanjskih poslova Austrije Michael Linhart i ministar sigurnosti BiHDragan Mektić.

 

Kroz dva panela, kao i kroz izlaganja predstavnika mladih, razgovarano je i razmjenjivana iskustva o važnim bezbjednosnim izazovima kako bi zajedničkom akcijom doprinijeli oblikovanju naše zajedničke budućnosti.

“Ne treba naglašavati značaj i aktuelnost današnjih tema, ali treba naglašavati i ponavljati potrebu i nužnost da na ove bezbjednosne izazove reagujemo zajedničkom akcijom. Upravo održavanje današnje konferencije pokazuje i dokazuje našu spremnost i opredjeljenost da se u okviru svih raspoloživih kapaciteta od strateškog do operativnog nivoa usmjerimo na zajednički rad kroz sistem sa tri stuba – Oblikovanje – Prevencija – Reakcija”, kazao je Mektić.  
 
Na konferenciji su učestvovali i predstavnici akademske zajednice, studenti i profesori iz Bosne i Hercegovine, kao i grupa mladih lidera iz regiona OEBS-a koji su iznijeli svoje strahove, kao i očekivanja za našu zajedničku, mirnu i bezbjednu budućnost.

Istaknuto je da su civilno društvo i mladi spona koja se nikako ne smije zaboraviti u rješavanju svih aktuelnih pitanja u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Od mladih se očekuje pojačan angažman, te da budu jedan od ključnih aktera u svim narednim definisanim koracima u oblikovanju naše zajedničke budućnosti.

O tome su govorili Karin Kails i Senad Alibegović u ime OEBS Grupe mladih lidera, odnosno u ime savjetodavne grupe mladih OEBS-a te Johnatan Moore, šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

U okviru panela Zajedničke vrijednosti i osnovna prava govorili su ministar unutrašnjih poslova Kosova1 Skënder Hyseni, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Albanije Ilir MarkoDarja Bavdaž, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovenije i Mátyás Hegyaljai, zamjenik državnog sekretara Mađarske, te eksperti Friso Roscam Abbing iz Agencije EU za osnovna prava (FRA) i njemačka pravnica Seyran Ateş.

Na panelu “Izazovi uzrokovani ekstremizmom i terorizmom” obratili su se ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić, v.d. ministra unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiu, zamjenik ministra unutrašnjih poslova i državni sekretar Češke Jiří Nováček, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Crne GoreZoran Janković, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova SlovenijeBoštjan Šefic, direktor policije Srbije Vladimir Rebić, te zamjenik direktora Europol-a Oldřich Martinů i Peter Neumann, specijalni predstavnik OSCE-a.

 

Zaključci:

Iznoseći zaključne riječi na konferenciji ministar Mektić je konferenciju u Sarajevu ocijenio kao odličnu platformu za evaluaciju svega što je urađeno do sada, kao i putokaz za naredne korake centralne i jugoistočne Evrope u rješavanju aktuelnih bezbjednosnih pitanja.

Nastavićemo zajednički rad na strateškom i operativnom nivou kako bismo ojačali saradnju u borbi protiv svih aktuelnih bezbjednosnih izazova.

I dalje ćemo raditi na jačanju spone vladinog i nevladinog sektora, na što većem i odlučnijem učešću mladih, sa posebnim osvrtom na sprječavanje radikalizacije mladih kroz preventivne mjere. 
 
Naš rad će svakako biti usmjeren i na ulogu medija kroz nove alate u borbi protiv govora mržnje i poruka u vezi sa podsticanjem nasilnog ekstremizma.

Aktivnosti se nastavljaju u okviru RAN inicijative, kao i inicijative za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu.

Očekujemo naš zajednički rad na promovisanju Bečke deklaracije o rješavanju nasilnog ekstremizma i terorizma.

Naši naredni koraci će biti definisani u okviru dogovorenog pristupa kroz tri stuba – oblikovanje – prevencija – reakcija.

Zasigurno smo svjesni da pred nama stoje vrlo odgovorni zadaci, koji se trebaju završiti. Ali činjenica je da odgovornost pripada nama. I upravo od nas zavisi koliko smo zaista spremni da naša društva oblikujemo za našu bolju budućnost. Ja svakako vjerujem da se naša plodonosna saradnja nastavlja i dalje i zahvaljujem na vašoj opredjeljnosti da zajednički radimo na oblikovanju naše budućnosti”, poručio je na kraju ministar Mektić.

40 FOTO GALERIJA