Saopštenja za javnost

Krešić u Bruxellesu razgovarao s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a

27.3.2017

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, susreo se u petak, 24. travnja, u NATO-ovom stožeru u Bruxellesu s veleposlanikom Sorin Ducaru, pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za nove sigurnosne izazove i razgovarao o Bosni i Hercegovini upravo u novim sigurnosnim okolnostima.

-Prijetnje od terorizma ne možemo zanemariti, premda su možda jače izražene u nekim drugim zemljama. Bosna i Hercegovina je suočena s pitanjem stranih boraca i još više s pitanjem radikalizacije koja u Bosni i Hercegovini nije novijeg datuma nego je na sceni dugo godina unazad. Takve okolnosti nam nameću imperativ što brže deradikalizacije i, naravno, poduzimanje odlučnih i cjelovitih preventivnih mjera-, kazao je Krešić.

Veleposlanik Ducaru je istaknuo kako je borba protiv terorizma od velikoga značaja i gorući problem za NATO te je iskazao odlučnost u poduzimanju mjera od kojih je među važnijima podizanje svijesti o prijetnjama od možebitnih terorističkih napada.

Na sastanku Krešića i Ducaru bilo je riječi o aktualnim kao i potencijalnim oblicima suradnje NATO-a i Bosne i Hercegovine kroz program „Znanost za mir i sigurnost“ u čemu bi NATO pružio svu potporu.

Veleposlanik Ducaru dao je potporu i održavanju NATO EADRCC vježbe „Bosna i Hercegovina 2017“ koja će se održati u rujnu u Bosni i Hercegovini na području Tuzlanske županije. Vježbu u otklanjanju posljedica prirodne nesreće organiziraju NATO i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ducaru je istaknuo da NATO želi naći najbolje načine kako bi dosadašnja suradnja s Bosnom i Hercegovinom bila još više unaprijeđena.