Saopštenja za javnost

Sajam znanja povodom Međunarodnog dan smanjenja rizika od katastrofa

12.10.2016

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini zajedno sa Ministarstvom sigurnosti BiH i uz podršku Ambasade Švicarske organizuju Sajam znanja pod sloganom „Znanje nas štiti!“. Sajam se održava 13. oktobra 2016.godine na Trgu BiH ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, od 11:00 do 15:00 sati.

 

Sajam znanja predstavlja jedan u nizu koraka koje Ujedinjene nacije u BiH zajedno sa Ministarstvom sigurnosti poduzimaju u saradnji sa svim domaćim nadležnim institucijama kako bi se smanjio rizik od mogućih katastrofa i bolje pripremili za odgovor na nesreće. Ovo pitanje je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, čija se izloženost nepogodama pokazala tokom 2014. godine, kada je pored gubitaka ljudskih života nastala materijalna šteta veća od dvije milijarde eura. Iako se  Bosna i Hercegovina značajno oporavila od poplava, rizik od budućih katastrofa je prisutan, a veliki broj stanovnika i dalje je ugrožen. Kroz provođenje brojnih projekata i inicijativa, UN BiH zajedno sa Ministarstvom sigurnosti i drugim nadležnim institucijama i organizacijama, te uz pomoć donatora aktivno rade na izgradnji kapaciteta smanjenja rizika i ugroženosti stanovništva od katastrofa.

 

Na Sajmu će svoj rad predstaviti više od 20 domaćih i međunarodnih organizacija i institucija nadležnih i aktivnih u oblasti upravljanja rizicima od katastrofa i odgovora na nesreće - institucija vlasti, međunarodnih organizacija, te predstavnika organizacija civilnog društva.

 

Cilj sajma je da se poveća svijest javnosti i razumijevanje opasnosti i rizika od katastrofa koji su specifični za Bosnu i Hercegovinu; da se predstave pristupi smanjenju rizika i spremnosti na nesreće, te pokažu različite prakse smanjenja rizika i instrumenti za pružanje informacija o tekućim dešavanjima u ovoj oblasti i ojačaju partnerstva i saradnja svih nadležnih i zainteresiranih aktera.

 

Predstavnici medija se pozivaju da prisustvuju Sajmu znanja o smanjenju rizika od katastrofa 13. oktobra u  (četvrtak), i snime izjave za medije koje će sa početkom u 12:00 sati dati:

 

·     Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH,

·     Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, i

·     NJ.E. Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon davanja izjava, uslijedit će njihov  kratki obilazak učesnika sajma, te izvođenje pokazne vježbe FUCZ i Crvenog krsta/križa (u saradnji s entitetskim organizacijama Crvenog krsta/križa).

 

U noći 12. oktobra Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH (Zgrada Vijeća ministara) će biti osvijetljena sa  natpisom „DRR “ (disaster risk reduction), u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju  pristupa smanjenja rizika od katastrofa.